Egy heti munka egy napba sűrítve? Lehetséges? Nemá’! Hogyan?! – Produktivitás

reggeli

Ti is kívántátok már, hogy bárcsak több mint 24 órából állna egy nap?

Szerintem mindenki volt már így, de sajnos ebben nem tudok segíteni, bármennyire is szeretnék. Viszont szerencsére, oly csodás világban élünk, ahol mindent több oldalról is tudunk szemlélni.

Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy a cikk végére, ha megfogadjátok a tanácsokat és beépítitek a mindennapjaitokba, igazi produktivitás mesterekké válhattok?

Nem tudok segíteni, hogy egy 24 órás napból 30 órás legyen, de tudok segíteni abban, hogy egy 24 órás napba hogyan tudj 30-40 órányi munkát belepréselni! Jól hangzik igaz?!

óra

 

Az utóbbi néhány hónapban elég sok energiát fektettem a produktivitásom optimalizálásába, hogy minél több feladatot tudjak elvégezni egy napon belül és így sokszorozzam az előrehaladásom sebességét az életben.

Rengeteg próbálkozás-bukás-újragondolás folyamaton vagyok már túl. Pont ezért most jutottam el oda, hogy írjak ezekről a dolgokról, mert a héten értem el azt a szintet, amikor már azt tudom mondani, hogy elégedett kezdek lenni az eredménnyel.

Ahogy beszélgetek a körülöttem lévőkkel és feljön ez a téma, egyből csillogó szempárokkal találkozok. A produktivitás egy olyan dolog, amin mindenki szeretne javítani, de az a vicces benne, hogy ‘nincs rá idejük’ az embereknek. És nyilván azért nincs, mert nem elég produktívak. Micsoda ördögi kör…

A mai világunk sajnos az instant megoldásokra épül. Mindenki azonnal akar mindent, de nem akarja megfizetni az árát. Se pénzben, se befektetett energiában. Ezért fogynak olyan jól a hitelek, ezért reklámozzák a fogyasztó tablettákat, és ezért vesznek az emberek övet, ami rezeg, mert napi 1 perc alatt kockahasat csinál nekik. Aha, persze…

Én nem tudom megoldani helyettetek a dolgokat, de a legjobb technikákat mutatom be. Viszont a TE feladatod, hogy beépítsd az életedbe. Ha csak elolvassátok, amiket leírok, és nem próbálkoztok addig, amíg nem fog tökéletesen menni, akkor semmi értelme nincs az egésznek.

pozitivitás

 

A definíció az én meglátásom szerint: a produktivitás, amikor a nap végén ballagok hazafelé és hihetetlen jó érzés tölt el, mert tisztába vagyok vele, a feladatok, amiket ma megcsináltam egy nagy lépéssel közelebb vittek a céljaim eléréséhez. Ez a jó érzés pedig több energiával tölt fel, mint amennyibe a feladatok elvégzése került.

A legizgalmasabb részt még nem is említettem. Ha minden nap kétszer annyi munkát tudsz elvégezni, mint a munkatársad / hallgatótársad egy teljes éven keresztül, akkor egy év múlva nem kétszer annyival leszel előrébb, mint ő, hanem sokszorosan. Merthogy ezek az eredmények minden nappal tőkésednek, kamatoznak, így jöhet ki eredményként, hogy 1 év múlva eljuthatsz oda, ahova nem is gondolnád!

people

 

Abban a luxus helyzetben vagyok, hogy nincsenek a feladataim időhöz kötve (a napon belül). Nem járok be iskolába, nem járok be 9 – 5-ig tartó munkahelyre. Akkor fekszek és akkor kelek amikor szeretnék. A feladatok, amiket elszeretnék végezni aznap, azok szabadon mozgathatóak.

Ez így hihetetlenül szuperen hangzik, de nagyon tudatosnak kell az embernek lennie, ha produktívan akarja eltölteni az idejét. Szeretsz aludni? Hat én is! Ha nem lenne megszabva mikor kell felkelned hány órát aludnál? 8? 9? 11? Attól függ. Akkor kelsz, amikor jólesik. Ez megint szuperen hangzik, de szétcsúsznak a napjaid.

szétszórt

 

Be kell ismernem, hogy volt már olyan napom, ami így nézett ki: felkeltem magamtól 9-10 körül 10 óra alvás után. Még visszaaludtam 4-5 alkalommal, mert miért ne?! Hisz ráérünk. Fetrengtem kicsit az ágyban, megnéztem emailjeimet, facebookon vajon bejelölt-e Mila Kunis vagy történt-e valami hasonló létfontosságú dolog. Lementem a konyhába, felkaptam a kaját, szép lassan megettem. Fogat mostam. 11 óra múlt. 11 ÓRA! Már majdnem a nap fele elment és még most próbálok felébredni. Borzalom! Na jó, akkor csináljunk valamit! Emailek, telefonok elintézése, pár apróság. Hopp, fél 1, menjünk ebédelni. Tele ettem magam, jöjjön egy kis pihi. 1 óra. Itt már kezdek magamhoz térni, jöhetnek komolyabb feladatok, pár MOOC tanfolyam, aznapi komolyabb feladatok és már este is van, ennyi volt a napból.

Még leírni is rossz, legszívesebben letagadnám, hogy akár egyetlen egy napom is így telt.

Ezzel szemben mai napjaim:

este 8 előtt másnapi célok meghatározása, 8-9-ig olvasás, 9-kor alvás

reggel 4:26 ébredés, önmegerősítő hangfelvételre, nagy pohár víz, mosdó, arcra hidegvíz

20 perc meditálás

5-10 perc IQ, kreativitást növelő feladat

10-15 perc jóga

célok, kirakott motivációs képek átgondolása

min. 20 perc olvasás, majd végzek 5:30-kor

innen jön a 2. kör: aznapra tervezett 1-2 legnagyobb, legnehezebb, legunalmasabb feladatot megcsinálom 7:30-ig

egészséges reggeli, minőségi zöldteával (NEM KÁVÉ!)

8 előtt végzek, onnantól olvasás, majd jöhetnek az aznapi feladatok

A legjobb az egészben, hogy mire felkel a város, addigra én már több dolgon vagyok túl, mint a legtöbb ember a teljes hete alatt, és ez hihetetlen jó érzés.

Arra kellett rádöbbennem, hogy a siker receptjét gyakorlatilag egy mondatba össze lehet foglalni. Élj az életed minden területén tudatossággal! 

selfie-portrait-picture

 

A pár hónappal ezelőtt előforduló kontraproduktív nap után a mai produktív napjaim között semmi más nem történt, mint fogtam a kis mentális energiámat, és felhasználtam arra, hogy tudatosabban bánjak az időmmel.

Azt mindenképpen leszögezném, hogy azért írom ezt a cikket, hogy az utóbbi pár hónapban megtanult dolgokból tudjak átadni nektek, viszont az ember a produktivitásán mindig tud javítani.

Nap mint nap próbálok új technikákat, módszereket, így amit leírok nektek az gyakorlatilag nem is a mai tudásom, hanem még a tegnapi tapasztalatom.

Voltak olyan dolgok, amiknek sokszor kellett nekiugranom, mire sikerült beépítenem őket, és voltak olyan dolgok, amik igy sem váltak be. Éppen ezért erőfeszítést igényel, hogy az ember beépítse ezeket, és azért mert elsőre nem működött nem kell kukába dobni az ötletet, csak átgondolni mi lehetett a gond, esetleg jobban utána olvasni, és újra próbálkozni.

A mai napra az egyik legegyszerűbb, de leghasznosabb módszert hoztam el, miután kipróbálják az emberek meglepődve tapasztalják, hogy mennyi mindent ellehetne végezni, ha nem zavarnak meg állandóan telefonhívások, facebook csörgések etc.

gépek

 

 

Pomodoro technika a neve, ami olaszul paradicsomot jelent. Amilyen egyszerű kis nevet kapott, olyan egyszerű a módszer is. Manapság sok mindent azzal adnak el, hogy MEGA-HIPER-SZUPER bonyolultnak állítják be, de a valóság az, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgok a legjobban működők.

Pomodoro technika:

Válassz ki egy feladatot, amit el szeretnél végezni. (Mit halogatsz már régóta?)

Állíts be egy órát 25 percre. Lehet telefon, online visszaszámláló, konyhai visszaszámláló.

Dolgozz addig, amíg az óra nem csörög. Előtte kapcsold le a telefont, zárd be az ajtót, húzd ki a csengőt, kapcsold le a többi böngésző ablakot. Ne zavarjon meg semmi! Légy fókuszált!

Tarts egy 5 perces szünetet. Tényleg tartsd meg, mert hatással lesz a koncentrációdra a következő pomodoro-dnál!

Csináld újra az 1.-4. pontig amig nem fejezted be a feladatot, de minden 4 pomodoro után tarts egy hosszabb szünetet (20-30 perc).

Számtalan kutatás támasztotta már alá, hogy egyszerűsége ellenére az egyik legjobb időgazdálkodási módszer. 20-25 perc amíg a legmagasabb szinten tudjuk a figyelmünket koncentrálni, utána szünetre van szükségünk.

Millió dolgot, tapasztalatot lelehetne még írni róla, de mind felesleges információ lenne számodra. Mi az a feladat, amit már régóta halogatsz? Ugorj neki most azonnal!

Próbáld ki ezt a technikát! Alul csatolok linkeket, amiken tudsz barangolni miután már kipróbáltad és elhatároztad, igazi Pomodoro Ninjavá szeretnél válni.

Már az első alkalommal is érezni fogod, hogy mennyire hatékonyan működik, de a leírás szerint folyamatos használat mellett 7-20 napodba kerül, amíg mesterévé válsz.

Weboldal (angol):
http://pomodorotechnique.com/

Angolosoknak:

http://lifehacker.com/productivity-101-a-primer-to-the-pomodoro-technique-1598992730

Alkalmazás iPhone-ra:

https://itunes.apple.com/us/app/pomodoro-time-focus-timer/id973130201?mt=8

Androidhoz pedig keress rá: pomodoro timer

Mire vársz még? Már mindent tudsz a Pomodoro technikáról, ami ahhoz kell, hogy kipróbáld és produktívabbak legyenek a napjaid! Hajrá!

//A cikk 3 Pomodoro alatt készült.